Tungviktsfight i morgonsoffan

image13I morse steg två av Sveriges tyngsta journalister upp i ringen (SVTs Gomorron Sverige) för att göra upp om hur journalistik egentligen bör bedrivas. I ena hörnan: Janne Josefsson, försvarare av den grävande journalistiken och i den andra hörnan: Lars Adaktusson, kritiker av den samma.

 

Och vilken holmgång det blev, det svingades friskt från båda parter men i slutändan blev matchen avbruten av kvällens domare Ann-Britt Ryd Petterson innan någon av kombatanterna fått in något knockoutslag. Adaktusson var nära när han hävdade att han inte kunde titta på Josefssons program Uppdrag Granskning då han inte fann det trovärdigt, Josefsson kontrade med att han inte ens kunde få in Adaktussons lilla kanal TV8.

Matchen präglades mestadels av många fula slag under bältet. Josefsson gick in med en tjuvsmäll med det fula anklagandet att Adaktusson inte vågar smutsa ner sina fina skor med grävande journalistik och Adaktussons kontrade med ett njurslag då han påstod att Josefsson som vanligt bara gick fram som en ångvält. Härlig nivå.


Men för att vara allvarlig så urartade något som skulle kunna ha blivit en mycket intressant diskussion kring mediers makt och ansvar till en sandlådediskussion där de två debattörerna enbart kritiserade varandra och varandras program. Synd, för det är en diskussion som verkligen behövs och Adaktusson väckte nog en hel del ont blod när han i SvD gick till attack mot den grävande journalistiken (som bl.a. Janne Josefsson företräder) med dolda kameror och aggressiva frågor. 

Jag håller nog med Adaktusson i mångt och mycket. Grävande journalistik bör kunna bedrivas utan hetsjakt och smutskastning, men Josefsson hävdar att vissa makthavare behövs hängas ut för att allmänheten ska få reda på sanningen.

Jag har aldrig gillat Josefssons metoder och tror att de gör mer skada än nytta. Den formen av journalistik han företräder verkar enbart söka efter snaskiga avslöjanden och löpsedelskapande uttalanden. Jag gillar mer Adaktussons resonerande tilltal där han, utan att vara vek, låta makthavare tala till punkt. 

Josefsson lever mer i en svartvit värld där det onda ska separeras från det goda och spottas på. Det är inte så jag vill att media ska använda sin makt och i slutändan så skapar denna form av journalistik bara en större misstro mot media. Grävande journalistik behövs, men vissa metoder bör nog ses över.

 

Hoppas den här debatten fortsätter, fast då kanske mer som ett genomtänkt schackparti istället för en tungviktsfight i boxning.

Läs mer:
Aftonbladet: Journalisterna drabbade samman
SvD: Adaktusson - Josefsson 0-0 eller?

Expressen: Storbråket


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback