Sverige 2.0

image16Så blev den då äntligen öppnad, Sveriges virtuella ambassad. Utrikesminister Carl Bildt har byggt upp förväntningarna på sin blogg och idag så klippte han det virtuella bandet som officiellt öppnade House of Sweden i Second Life.

Frågan är hur många Second Life-användare som kommer att ta sig till den "Second House of Sweden" för att lära sig mer om Sverige. Men som ett litet pr-event fungerar det nog utmärkt. Sverige uppmärksammas för att ligga i framkant vad det gäller att utnyttja de nya möjligheterna som nätet nu erbjuder. Bildt själv verkar oerhört nöjd över att han blivit intervjuad av både CNN och Al-jazeera.

Återstå att se vad detta projekt utmynnar i och om det är värt de pengar som satsats. Jag tycker det mest är en rolig grej. Men eftersom jag tycker att Second Life är oerhört tråkigt och segt så kommer jag nog inte besöka ambassaden innan de ger mig en riktigt bra anledning.

Bildt tipsar förresten om en bloggare som lagt ut lite bilder och skrivit några reflektioner på invigningen.

Vad ska vi göra med hockey-VM?

image14Under gårdagens kvartsfinal mellan Sverige och Slovakien diskuterades hur hockey-VM ska kunna öka sin status. Som det är nu är det inte bra, halvtomma läktare på alla matcher förutom värdnationen Rysslands. Vad som sades var att statusen måste höjas och det ska bli mer "glamour" kring hockey-VM. Frågan är bara hur? 

Hockey-vm har sedan Sovjetunionens fall varit en b-turnering. När ryssarna fortfarande var dominerande och bara de allra bästa från Europa åkte över till NHL kändes hockey-VM angeläget. Sen så försvann alla otroliga CCCP-spelare och även en hel bunt dussinlirare från Elitserien och hockey-vm blev beroende av hastigt influgna proffs för att hålla uppe kvalitén. 

Så är det fortfarande, landslagen är helt beroende på vilka spelare som åker ur Stanley Cup-slutspelet och om de har lust att lira lite plojjmatcher mot Italien o dyl. Men även om det kommer över en bunt superstjärnor så känns inte vm som ett riktigt världsmästerskap, det bekräftar mer bilden av att det är en b-turnering som kryper på knäna för att få över lite stjärnglans. 

Vad ska vi då göra för att öka värdet i varumärket hockey-vm? Ett alternativ som många förespråkar är att spela VM mer sällan och få med NHL på att släppa alla spelare till VM.

Men det finns ju redan och kallas World Cup och är i princip helt styrt av NHL. Problemet med den formen är att i NHL's värld finns det inte plats för smånationer som Italien, Ukraina eller Norge. Resultatet blir då att de nationerna aldrig kan komma ikapp de "stora" (Kanada, USA, Ryssland, Tjeckien, Slovakien, Finland och Sverige) eftersom de aldrig får mäta sina krafter med dem och därmed utvecklas. 

Ett annat alternativ vore att stänga hockey-VM och inte tillåta några NHL-lirare. En tanke som jag egentligen gillar allt mer efter Sveriges hemvävda gängs framgångar i detta VM. Jag ser hellre ett samspelt lag som får förtroendet från början istället för ett lag som bara åker och väntar på att Detroit ska bli utslaget ur Stanley Cup så att ett gäng jetlaggade Red Wings-spelare kan komma över och spela i två matcher. Men då sänks ju samtidigt kvaliteten på turneringen oundvikligen. 

Så antingen satsar IIHF på att få igång ett samarbete med NHL om att ha en riktig World Cup vart fjärde år (med OS emellan) med iallafall tolv lag istället för åtta. Något som vore fantastiskt men som jag tror är i princip omöjligt. Eller så struntar IIHF totalt i NHL och använder hockey-VM som en utvecklingsturnering för den nationella ishockeyn i Europa, men då riskera att Kanada och USA enbart skickar college-ungdomar att delta. 

Något måste hur som helst göras, för i mina ögon sjunker hockey-VM mer och mer i status för varje år. Kanske beroende på att Viasat, som jag tidigare tyckt har skapat en trevlig tradition kring sina VM-sändningar, numer verkar prioritera ner sin satsning på hockey-Vm. Det är bara Sveriges matcher som visas på TV3 och resten av matcherna hamnar på TV6 eller göms på Viasat sport. Dessutom verkar hela produktionen ha fått kraftigt reducerad budget. Kanske läge att någon annan kanal tar över? 


Jag gillar hockey-VM och vill att turneringen ska återfå lite av sin tidigare status för att inte försvinna helt. Hockey-VM bör iallafall i Sverige vara en lika stor angelägenhet som fotbolls-VM, och som det är nu är det långt ifrån det.