Public Service är som grönsaker

Den vilda public service debatten på DN debatt fortsätter i en evighet verkar det som. Frågan handlar om vem som ska betala och vem det är som ska betalas.


SVT's vd
Eva Hamilton vill att SVT ska fortsätta att vara starkt och vill satsa mer på nyheter och kvalitetsprogram.


Lars Leijonborg
vill att de statliga slantarna ska delas ut i fonder så att alla tv-aktörer kan få göra kvalitetsprogram.


Och TV4:s Jan Scherman vill också ha fonder, men de ska vara privata för att inte riskera att staten lägger sig i och kontrollerar vad som är kvalitet.


Det är alla tänkvärda alternativ, men som Martin Jönsson på SvD påpekar: "Sedan när blev kvalitet en accesoar?"

Varför behövs det avsättas speciella pengar för att en tv-kanal ska kunna göra kvalitetsprogram?

Min teori är att ingen egentligen vet vad som avses med kvalitetsprogram. Det låter helt enkelt bara fint att säga att "vår kanal, vi sysslar med kvalitets-tv minsann!". Men vad består då resten av programutbudet av? Skräp?


Jag tror att kvalitetsprogram egentligen kan översättas till "folkbildningsprogram" eller "public service-program". Sådant som kanske inte vid första anblicken är speciellt roligt att titta på men som det finns någon form av nyttighet i.


Public Service är ungefär som grönsaker, de är inte alltid så roliga att trycka i sig men du vet att det är nyttigt för dig.


SVT har i dag en position som de enda förmedlarna av kvalitets-tv, de andra kanalerna kan helt enkelt inte producera lika kvalitetsmättad tv som kollossen SVT. Enbart för att de andra kanalerna är kommersiella. Detta är självklart en bild som SVT gärna upprätthåller.


Givetvis kan de andra kanalerna producera precis lika bra grönsaker (public service-program) som SVT. De kanske till och med kan göra det bättre och få grönsakerna att smaka bättre så att fler tar till sig dem. Och ju fler som äter grönsaker, desto bättre. Eller hur?

Men givetvis borde det vara ett självklart mål att göra de flesta program så "nyttiga" som möjligt. Men med handen på hjärtat så vill jag ändå ha möjlighet att titta på lite tv som är jämförbart med pizza eller chips. Inte nyttigt, men jäkligt trevligt för tillfället.

Och det är ju också en sorts kvalitet.


Kommentarer
Postat av: Sten

Äntligen är bloggen uppdaterad!!! De enda kvalitetsprogram vi har numer är Game On, Nattöppet och Lyckochansen. Där kan arbetslösa satsa sina pengar och samtidigt få sig bildning. Vem kan t ex inte den här under kategorin geografi: *A****** ...ja Dalsland såklart. Vi har även det lite lättare alternativet för utbrända: Getnigbo, kasta om bokstäverna så det blir ett hus för små! Intellektuellt, socialt och dessutom vinner nästan alla (vinstgaranti!!!) en femhundring extra till helgens ranson Euroshopper/Eldorado/Coop X-tra.

2007-01-31 @ 17:52:51
Postat av: Treno

..Rather helpful information you have here. Grazie! http://www.trenitalia.275mb.com

2007-03-07 @ 17:37:01
Postat av: Alicia

Skitsnygg blogg! Hur ofta brukar du uppdatera den?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback